Benidorm | vakantie | zien & doen | reizen naar Benidorm | reisinformatie | weer & beste reisperiode | links

Het weer in Benidorm

Hoewel Benidorm aan de Middellandse Zee ligt, is hier geen sprake van een Middellandse zeeklimaat, maar van een warm steppeklimaat. Deze aride klimaatsoort komt in Europa slechts beperkt voor. De reden dat Benidorm wel een steppeklimaat heeft ligt aan de jaarlijkse neerslagsom. Die bedraagt hier 305 millimeter per, wat ruim onder de grens van 400 millimeter is wat als criterium voor een steppeklimaat geldt. Benidorm behoort dan ook tot de droogste vakantiebestemmingen aan de Middellandse Zee, wat de plaats extra aantrekkelijk maakt voor toeristen die een zonvakantie willen vieren.

Benidorm bezienswaardigheden

Op een populaire vakantiebestemming zoals Benidorm is voldoende te zien en te doen.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van de Costa Blanca en Benidorm op een rijtje gezet:
Costa Blanca bezienswaardigheden top 10

Tussen bergen en zee

Benidorm profiteert van de geografische ligging binnen Spanje. Aan de westelijke en noordelijke kant ligt de stad dankzij een bergketen beschut tegen depressies en neerslag afkomstig uit het binnenland en ten zuidoosten van Benidorm oefent de Middellandse Zee invloed uit op het weer in Benidorm. Het zeewater is in de winter relatief warm waardoor de lucht niet teveel afkoelt en in de zomermaanden zorgt het dan relatief koelere zeewater voor iets of wat tempering van de zomerhitte.

Warme en droge zomers

Wie in de maanden juni, juli of augustus vakantie gaat vieren in Benidorm die mag zich verheugen op droog en warm zomerweer. De temperatuur ligt dan overdag gemiddeld rond de dertig graden en 's avonds blijft het lang zwoel totdat het kwik tegen het einde van de nacht het laagste punt bereikt heeft binnen een etmaal. Vaak is dat dan nog (ruim) boven de twintig graden. Regen valt er amper in deze periode. De statistieken tonen enkele millimeters regen per maand. Het kan echter ook gerust twee maanden aan een stuk helemaal droog blijven. De zon schijnt uitbundig in de zomer. Wolkjes liggen echter wel op de loer en er kan heus wel eens een keer een dag tussen zitten dat het overwegend bewolkt is. Koud zal het dan nooit worden, waardoor je nog steeds prima aan het strand kunt vertoeven. De wind waait in de zomer het vaakst vanuit de oostelijke hoek. Als je geluk hebt brengt deze wind wat verkoeling op het strand. Serieuze hitte met temperaturen van 35 graden of hoger kan voorkomen in Benidorm. Het aantal dagen dat dat gebeurt is gelukkig vrij beperkt.

Milde winters

De wintermaanden zijn overwegen lenteachtig met middagtemperaturen die rond de 15 tot 18 graden liggen. Heb je geluk dan stijgt het kwik tot een graad of twintig. Als je uit de wind ligt of zit is het dan prima vertoeven op het strand of op het terras. Hoewel veel dagen zacht en aangenaam zijn, is er in de wintermaanden wel een grotere kans op een dag met regen. Heel af en toe kan het zelfs flink tekeer gaan. Het aantal aangename dagen is in de winter echter ook groter dan het aantal minder lekkere dagen. Gemiddeld komt er per maand een dag of vijf tot zes voor waarin er neerslag valt. Van sneeuw is vrijwel nooit sprake, hoewel de stranden en straten van Benidorm bij extreme uitzondering wel wit kunnen kleuren van de hagel. Dat gebeurde bijvoorbeeld op 19 januari 2017. De Costa Blanca was getroffen door sneeuwbuien terwijl Benidorm een flink pak hagel te verwerken kreeg. Gedurende een klein uur was Benidorm wit door de hagel.

Zacht voorjaar

Op het moment dat het maart/april is zie je de temperaturen stijgen en de kans op neerslag afnemen. De maand mei doorbreekt die trend even. Hoewel de temperaturen die maand wel verder omhoog schieten (gemiddelde maximumtemperatuur van 25 graden) zie je dat de hoeveelheid neerslag gemiddeld even wat toeneemt ten opzicht van de voorgaande maanden. Na mei slaat de droogte toe.

Nazomeren

Na de droge en warme zomermaanden is september nog steeds zeer aangenaam. Het zeewater heeft een temperatuur van 24-25 graden Celsius en daalt nog vrij geleidelijk. De middagtemperatuur ligt rond aangename waardes van 25 tot 30 graden Celsius. Wel neemt de kans op een bewolkte dag toe en valt er af en toe regen. Vanaf oktober daalt de temperatuur weer wat harder. De echte zomer is dan over, maar zomerse temperaturen (tenminste 25 graden) komen dan nog steeds geregeld voor. In november ligt de maximumtemperatuur rond de twintig graden. Je merkt vooral dat het 's avonds sneller afkoelt en dat je op het terras toch al snel een trui, vest of jas nodig hebt.

Klimaattabel

Onderstaande klimaattabel geeft de gemiddelde waardes aan van hoe ze over een periode van dertig jaar gemeten zijn in Benidorm. Deze cijfers geven een goede indruk van hoe het weer in bepaalde maanden in Benidorm kan zijn. Onthoud echter wel dat het slechts gemiddelden zijn en dat dit geen garanties geeft wat betreft het actuele weer.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 16 C 7 C 6 uur 5 dagen 49 mm 15 C
februari 16 C 9 C 6 uur 5 dagen 26 mm 14 C
maart 18 C 10 C 7 uur 5 dagen 26 mm 14 C
april 21 C 10 C 8 uur 6 dagen 24 mm 15 C
mei 25 C 14 C 9 uur 5 dagen 31 mm 18 C
juni 28 C 19 C 10 uur 2 dagen 4 mm 21 C
juli 31 C 21 C 11 uur 1 dagen 2 mm 24 C
augustus 31 C 22 C 9 uur 2 dagen 5 mm 26 C
september 28 C 20 C 8 uur 3 dagen 35 mm 24 C
oktober 23 C 15 C 7 uur 5 dagen 37 mm 21 C
november 20 C 11 C 6 uur 6 dagen 31 mm 18 C
december 17 C 8 C 5 uur 5 dagen 35 mm 16 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

Als je doel is om zoveel mogelijk te genieten van zon, zee en strand dan zijn de maanden juni, juli en augustus de absolute topmaanden om Benidorm te bezoeken. Persoonlijk zouden wij eerder voor juni gaan omdat juli en augustus drukker en duurder zijn. Wie echter ook optimaal wil genieten van het uitgaansleven die kan beter voor juli of augustus kiezen. Zeer aangenaam strandweer heb je ook in de maand september. Er is een kans dat er een mindere dag tussen zit, maar gemiddeld genomen telt september veel aangename stranddagen.

Wie in de meivakantie of herfstvakantie naar Benidorm reist die moet er rekening mee houden dat er iets meer kans is op regen, maar ook dat de temperatuur wat onzekerder is. Wie dat in acht houdt die kan tijdens deze maanden gerust op vakantie gaan naar Benidorm.

Overwinteren kan de hele winterperiode. Rond de feestdagen is het soms wat drukker, maar verder is het in Benidorm duidelijk minder druk dan in het zomerseizoen. De prijzen liggen daarom in het winterseizoen ook aanzienlijk lager.

Meer info over Benidorm

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Benidorm:
Benidorm informatie
Benidorm informatie
Benidorm tips
Benidorm weer & klimaat

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy